Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms

To chci

The fatty acid (FA) composition of bulk milk fat was examined on three mountain dairy farms in the Czech Republic. Milk samples were collected in the period of indoor grass silage feeding (November–April) and in the grazing period (May–October). In total fifty FAs were identified in the milk fat. The two-way ANOVA with factors of the farm and of the period celý popis

Uloženo v:

Podrobná bibliografie

Další autoři
Jan Frelich, 1941- , Martin Šlachta, 1975- , Oto Hanuš, 1957- , Jiří Špička , Eva Samková
Typ dokumentu
Články
Fyzický popis
5 il.
Publikováno v
Czech Journal of Animal Science. -- ISSN 1212-1819. -- Roč. 54, č. 12 (2009), s. 532-539
Témata
Popis jednotky
5 tabulek
Bibliografie
Literatura na s. 537-539

:


MARC

LEADER 00000naa a2200000 a 4500
001 czpb000123453
FMT A N
LDR 0 0 |0 0naa a22 a 4500 
003 CZ PrUZP
005 20100524171334.0
007 ta
007 cr cn |||||
008 100520s2009 xr a f b 000 0 eng d
040 |a ABA009  |b cze 
072 7 |a 636  |x Živočišná výroba  |2 Konspekt  |9 24 
080 |a 636.2  |2 MRF 
080 |a 636.08  |2 MRF 
080 |a 637.1  |2 MRF 
245 0 0 |a Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms /  |c J. Frelich, M. Šlachta, O. Hanuš ... [et al.] 
300 |b 5 il. 
500 |a 5 tabulek 
504 |a Literatura na s. 537-539 
520 3 9 |a The fatty acid (FA) composition of bulk milk fat was examined on three mountain dairy farms in the Czech Republic. Milk samples were collected in the period of indoor grass silage feeding (November–April) and in the grazing period (May–October). In total fifty FAs were identified in the milk fat. The two-way ANOVA with factors of the farm and of the period of milk sample collection was used for the evaluation of variation in FA concentrations. Significant differences between the farms were found in the concentration of five FAs, which accounted for 30.40 g/100 g total FAs. Significant differences between the indoor and the grazing period were found in the concentration of sixteen FAs, which accounted for 63.86 g/100 g total FAs. The content of long-chain (> C16), mono- and polyunsaturated FAs in the milk fat was higher in the grazing period (49.22, 31.69 and 4.69 g/100 g total FAs) than in the indoor period (42.25, 27.55 and 4.15 g/100 g total FAs, respectively). The proportion of conjugated linoleic acid (CLA) was also higher in the grazing period (1.09 g/100 g total FAs) than in the indoor period (0.74 g/100 g total FAs). The medium-chain (C12–C16) and the saturated FAs were more abundant in the milk fat in the indoor period (48.91 and 67.16 g/100 g total FAs) than in the grazing period (41.31 and 62.16 g/100 g total FAs; respectively). These results indicated a positive influence of seasonal grazing on the FA profile of cow milk fat as regards its potential health effects in consumers.  |9 eng 
530 |a Dostupné též na internetu 
546 |a Anglický text, anglický abstrakt 
650 0 9 |a CATTLE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a DAIRY COWS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ANIMAL HUSBANDRY METHODS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LOW INPUT AGRICULTURE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a HIGHLANDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a ANIMAL NUTRITION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SEASONS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a WINTER  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SILAGE  |2 agrovoc 
650 0 9 |a GRASSES  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SUMMER  |2 agrovoc 
650 0 9 |a GRAZING  |2 agrovoc 
650 0 9 |a MILK FAT  |2 agrovoc 
650 0 9 |a CHEMICAL COMPOSITION  |2 agrovoc 
650 0 9 |a FATTY ACIDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a UNSATURATED FATTY ACIDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a POLYUNSATURATED FATTY ACIDS  |2 agrovoc 
650 0 9 |a LINOLEIC ACID  |2 agrovoc 
650 0 9 |a SATURATED FATTY ACIDS  |2 agrovoc 
653 0 |a travní siláž 
653 0 |a mastné kyseliny s dlouhým řetězcem 
653 0 |a mononenasycené mastné kyseliny 
653 0 |a konjugovaná kyselina linolová 
653 0 |a mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem 
650 0 7 |a skot  |2 agrovoc 
650 0 7 |a dojnice  |2 agrovoc 
650 0 7 |a metody chovu zvířat  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zemědělství s nízkými vstupy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a vyšší polohy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a výživa zvířat  |2 agrovoc 
650 0 7 |a roční období  |2 agrovoc 
650 0 7 |a zima  |2 agrovoc 
650 0 7 |a siláž  |2 agrovoc 
650 0 7 |a trávy  |2 agrovoc 
650 0 7 |a léto  |2 agrovoc 
650 0 7 |a pasení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mléčný tuk  |2 agrovoc 
650 0 7 |a chemické složení  |2 agrovoc 
650 0 7 |a mastné kyseliny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a nenasycené mastné kyseliny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a polynenasycené mastné kyseliny  |2 agrovoc 
650 0 7 |a kyselina linolová  |2 agrovoc 
650 0 7 |a nasycené mastné kyseliny  |2 agrovoc 
700 1 |a Frelich, Jan,  |d 1941-  |7 xx0013568  |u Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, České Budějovice  |4 aut 
700 1 |a Šlachta, Martin,  |d 1975-  |7 mzk2009496132  |u JčU, ZF, České Budějovice  |4 aut 
700 1 |a Hanuš, Oto,  |d 1957-  |7 mzk2004236992  |u Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín  |4 aut 
700 1 |a Špička, Jiří  |7 mzk2004248683  |u JčU, ZF, České Budějovice  |4 aut 
700 1 |a Samková, Eva  |7 mzk2008479446  |u JčU, ZF, České Budějovice  |4 aut 
773 0 |t Czech Journal of Animal Science  |x 1212-1819  |g Roč. 54, č. 12 (2009), s. 532-539  |q 54:12  |9 2009 
856 4 1 |u http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/13651.pdf  |4 N  |9 HTM 
LKR |a ITM  |b 97022  |l UZP50  |y 2009 
CAS |a a 
SIF |z JA  |d 20100520 
910 |a ABA009  |t rs